miercuri, 20 iulie 2011

Autosugestia pozitiva

“În fiecare zi, totul îmi merge din ce în ce mai bine din toate punctele de vedere!”.  Părintele gândirii pozitive şi al autosugestiei s-a născut în 1857 şi decedat în 1926,Emile Coue, farmacistul din Nancy care a descoperit puterea imaginaţiei şi a sugestiei învindecareapacienţilor lui, ne face să conştientizăm importanţa gândurilor pozitive şi a autosugestiei asupra mentalului nostru şi a sănătăţii în general.
Practicând autosugestia dimineaţa la trezire sau seara la culcare (sau amândouă, ceea ce este şi mai bine) ne putem controla şi ameliora sănătatea.Orice boală are un efect dublu, producând efecte asupra condiţiei fizice a pacientului, dar şi asupra moralului său. Dirijând imaginaţia într-un mod pozitiv, este posibil să înclini balanţa spre latura cea bună şi de acolo să determini vindecarea. Astfel când un bolnav este convins că 
se va vindeca, acest lucru se va produce, dacă este posibil. Dacă vindecareanu este posibilă, el va putea sa obţină totuşi, prin sugestie, o ameliorare a bolii sale.

În paralel, Coueaflă de existenţa unui doctor mai puţin obişnuit, Ambroise-Auguste Liebeault din Nancy, care obţine rezultate uimitoare prin practicarea hipnozei. Îi face o primă vizită în 1886 şi de atunci începe să fie pasionat de această disciplină relativ nouă , bazată pe eficienţa sugestiei verbale.

Emile Coue cita adesea textul lui Blaise Pascal despre ameţeală şi voinţă pentru a-şi susţine observaţiile asupra autosugestiei: „Fiecare dintre noi este capabil să meargă pe o scândură de 10 metri lungime şi 25 centimetri lăţime dacă aceasta este aşezată pe pământ. Să presupunem că această scândură este aşezată între cele două turnuri ale unei catedrale... puţini sunt cei care s-ar încumeta”.În ciuda tuturor eforturilor de voinţă posibile, căderea este aproape inevitabilă. În primul caz, imaginaţia ne spune că traversarea este uşoară, în al doilea caz, ne imaginăm căderea. Coue a dedus de aici marele principiu al sugestiei: imaginaţia este mereu înaintea voinţei.
- Orice idee care ne trece prin minte tinde să devină o realitate în ordinea posibilului. Astfel ideea de vindecare poate să producă vindecare. Sau mai mult, pe plan psihologic, dacă consideri ca este uşor să te vindeci, uşurezi efectiv vindecarea.
- Fiinţa noastră inconştientă sau imaginativă, care constituie partea ascunsă din noi, determină stările noastre fizice şi mentale. Acest inconştient este mult mai puternic decât fiinţa şi voinţa noastră conştientă, pe care o cuprinde în întregime, el este cel care stăpâneşte toate funcţiile organismului nostru şi fiinţa noastră morală. Deci, de fiecare dată când există un conflict între imaginaţie şi voinţă, imaginaţia este cea care câştigă.
- Imaginaţia şi voinţa trebuie în consecinţă să lucreze în sinergie; atunci când imaginaţia şi voinţa sunt în acord, ele nu se adună, ci forţa uneia se înmulţeşte cu a celeilalte.
- Imaginaţia poate fi condusă cu ajutorul autosugestiei metodice.
 Puterea gandului ne poate vindeca bolile si astfel, ne face fericiti din nou, plini de viata si de forta. Puterea vindecatoare infinita isi are radacinile in subconstientul nostru, al oamenilor. Schimbandu-ne radical modul de a gandi ne vom influenta benefic drumul vietii. Subconstientul nu este interesat daca gandurile noastre sunt bune sau rele, ci pur si simplu raspunde in deplina conformitate cu natura acestor ganduri. El nu ne va contrazice niciodata, ci va accepta mereu ceea ce afirmam(alegem)  in mod constient. Prin urmare, trebuie sa fim decisi sa alegem viata, sanatatea si iubirea. Renuntand la vechile tipare inradacinate in subconstient, vom castiga o viata sanatoasa.

 Daca exista o stare depresiva in minte, nici corpul nu poate functiona corect. Sanatatea mentala este mai importanta decat cea fizica. Daca mintea este sanatoasa, corpul va fi sanatos. Daca mintea emite ganduri pure, bolile vor parasi corpul. Intoxicarea corpului fizic nu este doar consecinta unei alimentatii dezechilibrate, cum se crede, ci si rezultatul unor factori emotionali. Supararea, furia, nemultumirea modifica functionarea corecta a bilei, a ficatului si inflameaza mucoasa intestinului subtire. Teama transforma mucoasa intestinului gros. Drept urmare, abdomenul se baloneaza aparand disconfortul fizic, insomniile, derglarile metabolice. Toate aceste modificari determina o reactie imunitara anormala.
Gandurile negre sunt direct raspunzatoare de “otravurile” din mental, apoi se rasfrang asupra corpului fizic. Asa iau nastere bolile. Sentimentele negative reprezinta otrava si stres pentru intregul organism.
Furia, mania, razbunarea, duc la dereglarea echilibrului acido- bazic. Asadar, tensiunea nervoasa blocheaza intestinele, facandu-le inactive. Daca omul continua sa fie nervos, incarcatura emotionala devine cronica, iar dezechilibrele nutritionale specifice devin mai pronuntate. Sodiul si apa sunt retinute in organism, in timp ce potasiul, vitamina C, magneziul si vitamina B sunt epuizate. ORICE BOALA are O CAUZA MENTALA ( din trecut sau  viata prezenta). Gandurile rele, grijile, fricile, toate rautatile si negativitatile noastre produc boli in planul mental, care, in timp se manifesta in plan fizic.De aceea, pentru a trata o boala, este necesar sa-i cunoastem originea, cauza. Degeaba vom trata cu medicamente o boala care isi are originea in planul mental. Cel mai bun medicament este sa-l facem pe pacient sa inteleaga mecanismele imbolnavirii si vindecarii.Cand va intelege acest lucru, prin programare mentala pozitiva el se va putea vindeca singur, daca nu cumva boala are si o cauza spirituala. Atunci, programarea pozitiva are efect diminuat. Bolnavul suporta astfel consecintele faptelor sale. Se poate vindeca numai prin suferinta, rugaciune, smerenie si bunavointa divina sau va duce cu el mai departe aceeasi problema in viata viitoare, pentru ca nu intotdeauna terminam de achitat toate datoriile intr-o singura incarnare; in functie de cate greseli avem de indreptat, ne putem intinde aceasta actiune chiar pe parcursul mai multor vieti viitoare.
Ce este autosugestia?
Definiţiile sugestiei şi autosugestiei sunt diferite, în funcţie de şcoală.
Emile Coue definea sugestia ca fiind „acţiunea de a impune o idee creierului unei persoane”.
Profesorul Hippolyte Bernheim definea sugestibilitatea ca o „aptitudine acreierului de a primi sau evoca idei şi tendinţa sa de a le realiza, de a le transforma în acte”.
Dacă privim societăţile care cheltuiesc sume mari ca să ne bombardeze cu sugestii publicitare repetitive, suntem nevoiţi să ne dăm seama că merge. Credeţi că aceste societăţi ar cheltui atâţia bani dacă sugestia şi autosugestia nu ar avea efect?
Alţii au spus de asemenea că sugestia ar fi pusă în valoare de forţa subconştientuluisau de implantarea unei idei în creier.
Şi autosugestia? Acelaşi răspuns ca şi pentru cuvântul sugestie, cu diferenţa ca rămâneţi stăpânii sugestiei. Adică voi sunteţi cei care alegeţi sugestia care vă va fi impusă.
Pe scurt, autosugestia este implantarea de către sine însuşi a unei idei în creier, în loc să îi lăsaţi pe ceilalţi să o facă.
Autosugestia se diferenţiază deefectul placebo în două feluri: efectul placebo se referă doar la folosirea unei substanţe cu proprietăţi farmacologice, pe când autosugestia nu are nevoie de un suport fizic. Autosugestiadesemnează orice efect datorat credinţei, pe când efectul placebo desemnează efecte medicale, terapeutice... într-un cuvânt, legate de medicină.Efectul placebo este o formă specială a autosugestiei.
Milioane de persoane s-au vindecat de boli (câteodată grave) practicând autosugestia conştientă. Este o metodă care funcţionează, iar autosugestiapracticată de numeroşi terapeuţi dă rezultate spectaculoase.
Straturile cele mai profunde ale subconştientului sunt foarte sensibile la sugestiile dictate de voinţa conştientă. Diferitele metode de punere în „stare de sugestibilitate”, cum ar fi autohipnoza, Programarea Neuro-Lingvistică, sofrologia sau chiar yoga, ne conduc spre o stare foarte înaltă de receptivitate pentru sugestie sau autosugestie conştientă, deschizându-ne calea de acces spre aceste straturi. Sugestiile formulate în acel moment sunt întărite prin puterea formidabilă a subconştientului şi pot exercita o mare influenţă asupra personalităţii noastre.

Autosugestia permite îmbunătăţirea sănătăţii, dezvoltarea calităţilor sau aptitudinilor (sport, încredere în sine, comunicare, memorie...) sau modificarea comportamentului. Autosugestia este un instrument puternic de schimbare şi de dezvoltare personală. Influenţa pe care poate să o aducă autosugestia asupra vieţii voastre ş asupra fericirii voastre este de-a dreptul fenomenală.
Autosugestia este posibilitatea de a vă influenţa voinţa, spiritul şi corpul. Prin autosugestie, puteţi declanşa reacţii fiziologice, ca de exemplu să vă încetiniţi pulsul, să vă atenuaţi o senzaţie de durere, dar şi să vă schimbaţi metabolismul pentru a favoriza vindecarea.
Fiecare dintre noi practică autosugestia fără să ştie, în sensul bun sau în sensul rău. Autosugestia practicată conştient oferă posibilitatea ca fiecare dintre noi să-şi însuşească acest mecanism natural şi să-l folosească, alegându-şi singur ideile şi sugestiile. În caz contrar, ca orice instrument prost folosit, riscaţi să suportaţi autosugestii involuntare şi să împiedicaţi orice progres.
Creativitate, idei, pasiune, motivaţie, calm, pe toate aceste le puteţi transpune în realitate. Vă puteţi transforma viaţa pur şi simplu practicând autosugestia, care este un instrument foarte simplu de utilizat.

Alegerea propriei autosugestii
Datorită autosugestiei, se spune că voinţa devine putere.
Acordaţi-va un timp, doar pentru voi şi începeţi să vă puneţi întrebări. Care este scopul adevărat al vieţii voastre, care sunt obiectivele pe care vreţi să vi le fixaţi şi să le atingeţi prin autosugestie pozitivă „Sunt pregătit/ă pentru schimbare şi mi-o doresc cu adevărat?” „Care este adevărata mea problemă şi care sunt îmbunătăţirile pe care vreau să le aduc în viaţa mea?”.
Este indispensabil să recurg la acest mic „brainstorming” înaintea oricărei tentative de schimbare prin practicarea autosugestiei. După cum s-a văzut de multe ori, pentru a se obţine rezultate prin autosugestie sau prin orice altă metodă de creştere personală, este necesar ca atât conştientul cât şi inconştientul să lucreze împreună.
Sugestia pe care încercaţi să o implantaţi în subconştient nu va putea forţa spiritul vostru conştient dacă, conştient şi voluntar, nu doriţi acest lucru. Conflictul se va instala din nou. Fiecare îşi cunoaşte nevoile proprii, dorinţele şi motivaţiile, aşa că acordaţi-vă un timp pentru a reflecta la ceea ce doriţi, definiţi-vă obiectivele şi scrieţi-le pe o foaie de hârtie. Toţi terapeuţii sunt de acord că autosugestia este mult mai eficace dacă materializaţi „în scris” scopul pe care îl aveţi şi motivaţia, iar acest lucru vă va ajuta foarte mult să vă construiţi propria autosugestie. Puteţi să luaţi o foaie de hârtie şi să începeţi chiar acum.
Nu contează obiectivul pe care vi-l fixaţi, trebuie doar să vă ţineţi de el până ce l-aţi atins. Este mai eficient să lăsaţi subconştientul să lucreze cu sugestii pentru un singur obiectiv decât să vă lansaţi în prea multe sugestii în acelaşi timp.


Autosugestia trebuie să fie...
Emil Coue, farmacistul care a uimit lumea în 1920 cu metoda sa de sugestie, spunea: „Sugestiile trebuie făcute fără efort, dacă vreţi ca ele să fie eficiente”.
Acum ştiţi ce doriţi şi exact ceea ce vreţi să obţineţi. E timpul să vă construiţi sau să vă inventaţi propria autosugestie adaptată obiectivului dumneavoastră. Ca să o faceţi cât mai eficientă, trebuie să respectaţi câteva reguli, unanim cunoscute.

1. Autosugestia trebuie să fie ... realizabila
Eficienţa autosugestiei depinde, bineînţeles, de realismul cererii. Aşa cum spuneaEmil Coue, dacă vi s-a amputat un picior şi practicaţi autosugestia cu scopul de a-l face să crească la loc, aceasta nu va da rezultate. Este de preferat ca obiectivele să fie realizabile pe un termen mai scurt sau mai lung şi să le împărţiţi în obiective mai mici, ca să le realizaţi unele după altele. De îndată ce l-aţi îndeplinit pe primul cu prima autosugestie , treceti la urmatorul si tratati-l  in acelasi fel pana ce se realizeaza, ca sa mergeti mai departe.
În acest fel veţi construi şi veţi aduna încetul cu încetul diferitele piese ale unui mare vis.
2.Autosugestia trebuie să fie....precisă.
Formularea autosugestiei trebuie să fie foarte exactă. Fiţi exacţi asupra cantităţilor, asupra timpului sau datei, asupra culorilor, asupra locurilor, asupra calităţilor, caracteristicilor scopului vostru. De exemplu, în loc sa spuneţi „Vreau mai mulţi bani” folosiţi mai degrabă o frază de genul „Până la data de 15 mai 2010, voi avea o sumă de X milioane.”

3.Autosugestia trebuie să fie ....concisă
Ca să fie 100% eficientă, autosugestia trebuie să rezume obiectivul în doar câteva cuvinte. Ideal este ca aceasta să nu depăşească 10-15 cuvinte. Cu cât va fi mai scurtă, cu atât fraza va fi mai uşor de memorat şi deci mai uşor de asimilat de cătresubconştient.

4. Autosugestia trebuie să fie... afirmativă.
sugestie construită pe o frază negativă ne face să ne gândim sau să ne imaginăm o idee la care nu vrem să ne mai gândim. Dacă spuneţi „Nu mai sunt bolnav”, la ce vă face să vă gândiţi această frază? La boală, bineînţeles. Ori subconştientul nu mai trebuie să audă acest cuvânt sau gând, deoarece îl va lua de bun şi va reţine această idee de boală. Dacă spuneţi „Mă simt din ce în ce mai sănătos”, ideea principală pe care o va înregistra subconştientul va fi sănătatea. S-a demonstrat ştiinţific căsubconştientul nu înţelege decât cuvintele cheie ale unei sugestii şi nu ţine cont de prepoziţii sau de negaţii.
Faceţi-vă deci sugestiile respectând acest principiu al afirmaţiei şi nu mai spuneţi „Nu mai sunt stresat”, spuneţi mai degrabă „Sunt calm şi destins”.
 5. Autosugestia nu trebuie să fie....condiţională.
Excludeţi orice sugestiela condiţional cum ar fi : „Aş vrea să...”, „Mi-ar plăcea să....”, „Ar trebui să...”, „Ar fi bine să...”, „Aş dori să...”, etc. Toate aceste sugestii sunt total ineficiente, pentru că ele nu traduc voinţa unei schimbări profunde. Obiectivul rămâne slab exprimat, iar sugestia riscă să nu fie luată în seamă.

6. Autosugestia trebuie să fie ... pozitivă.
Nu vă limitaţi mental inhibându-vă dorinţeleinterzicându-vă visele. Rămânând realişti şi cu perseverenţă, practic sugestiile vă pot aduce tot ceea ce vă imaginaţi şi credeţi. Rămânând pozitivi vă schimbaţi starea, vedeţi viaţa altfel. O sugestie pozitivă este întotdeauna bună şi împiedică spiritul să meargă spre latura negativă, pesimistă. Umpleţi-vă spiritul desugestii pozitive şi vă veţi îndeplini multe dorinţe.

7. Autosugestia trebuie să fie ...concretă.
Subconştientul este mai sensibil la un limbaj concret decât la un limbaj abstract, spre deosebire de conştient. Evitaţi cuvintele sau frazele care nu evocă nici oimagine, alegeţi cuvinte care vă entuziasmează, care evocă emoţii pozitive intense şi care formează o imagine clară a ceea ce doriţi să obţineţi.

8. Autosugestia trebuie să fie...simplă.
Subconştientul nu raţionează şi nu analizează. Frazele şi sugestiile prea complicate nu sunt înţelese de către subconştient. Un studiu a demonstrat că vocabularul folosit de către subconştient este acela al unui copil de 12 ani. Faceţi deci sugestii simple.

9. Autosugestia trebuie să fie ... repetitivă.
Este de preferat să alegeţi o singură frază şi să o repetaţi fără încetare, astfel încât ea să fie prezentată de zeci de ori subconştientului, mai degrabă decât să construiţi o mulţime de sugestiiPuterea repetiţiei sugestiei, de multe ori studiată înpsihologie, este de o eficienţă redutabilă.
 10. Autosugestia trebuie să fie ... lentă.
Contrar conştientului, care percepe uşor detaliile şi care este sensibil la un debit accelerat, subconştientul are nevoie de un debit lent şi de pauze dese, pentru a-şi ameliora înţelegerea. Repetaţi sugestiile, dar nu prea repede.
 Autosugestiapoate fi practicată oriunde, chiar într-un cadru zgomotos. Dar este de preferat să găsiţi un cadru liniştit în care să vă concentraţi mai bine asupraautosugestiei.
Spuneţiautosugestia cu voce tare. Atunci când nu sunteţi singuri, singura formă a autosugestiei este să o repetaţi mental. Dar încercaţi să o repetaţi şi cu voce tare, măcar o dată; veţi constata că impregnarea ei însubconştient pe canalul auditiv o va întări în mod semnificativ .
Limita autosugestiei: oboseala. Autosugestia cere o anumită energie mentală : Nu o practicaţi atunci când sunteţi obosiţi intelectual şi când simţiţi că acest lucru v-ar cere un efort suplimentar; in acest caz nu va fi eficientă.
 Atunci când gândiţi pozitiv emiteţi unde pozitive care se răspândesc în jurul vostru ca razele soarelui şi devin contagioase. Atunci când răspândiţi bucurie, acest lucru se va resimţi în anturajul vostru la fel de pozitiv ca şi asupra voastră.
Gândirea pozitivă are o energie fabuloasă, de o putere extraordinară. Gândirea pozitivă atrage numai lucruri pozitive, bucurie, fericire, sănătate. Înlocuiţigândurile negative cu gânduri pozitive şi astfel veţi alunga nefericirile din viaţa voastră.
Reţineţi că există o energie în orice gând, extrem de puternică, energie care poate fi atât constructivă, cât şi distructivă. Subconştientul este instrumentul cel mai puternic pe care îl aveţi la îndemână.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu